Inregistrare brevet de inventie

Ce trebuie să fac pentru a inregistra un brevet la OSIM?

În conformitate cu art.6 din Legea 64/1991 privind brevetele de invenţie un brevet poate fi acordat pentru orice invenţie cu caracter tehnic având ca obiect un produs sau un procedeu, cu condiţia ca aceasta să fie nouă, să implice o activitate inventivă şi să fie susceptibilă de aplicare industrială.

Brevetul de invenţie vă asigura protecţie numai pe teritoriul României, pe o durată de valabilitate de 20 ani cu începere de la data de depozit, conform art. 30 din Legea nr. 64/91, amendată, cu condiţia menţinerii lui în vigoare prin achitarea taxelor legale anuale incepand cu anul 3 de protectie.

Cat costa si cat dureaza inregistarea unui brevet la OSIM?

Principalele taxe pe care trebuie să le achitaţi sunt, în ordine, următoarele:
– taxa de înregistrare se va achita în max. 3 luni de la data înregistrării: 140 lei
– taxa de publicare a cererii de brevet după 18 luni de la data depozitului în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială (BOPI) – secţiunea Invenţii al OSIM, achitată în termen de maxim 6 luni de la data depozitului: 233 lei, sau
– taxa de publicare a cererii de brevet înainte de 18 luni de la data depozitului dar nu mai devreme de 4 luni de la înregistrare: 466 lei
– taxa de examinare de fond, procedura care se derulează în termen de 18 luni de la data plăţii taxei achitate din luna a 4-a până în luna a 30-a inclusiv: 1.399 lei, sau
– taxa de examinare de fond cu luarea hotărârii în termen de 18 luni de la data depozitului, achitată în termen de 3 luni de la data depozitului: 2.332 lei
– taxa de tipărire şi eliberare a brevetului în termen de 4 luni de la data comunicării hotărârii de acordare a brevetului: 466 lei.
Un brevet de invenţie poate fi obţinut într-un termen cuprins între 2 ani şi până la 4 – 5 ani. Perioada de eliberare a unui brevet de invenţie este în funcţie de procedura solicitată, de momentul plăţii şi de cuantumul taxelor pe care le achită solicitantul.

Daca cineva imi foloseste brevetul de invetie ma pot apara impotriva acestora?

Din momentul in care a fost inregistrat brevetul la OSIM, nicio persoana nu are dreptul de a folosi brevetul respectiv fiind susceptibil de concurenta legislatiei si a instantelor competente. Orice drept incalcat va fi aparat in fata instantelor si autoritatilor competente.

Ce acte sunt necesare pentru inregistrarea unui brevet?

Pentru înregistrarea unei cereri de brevet de invenţie trebuie să se depună la OSIM, formularul „Cerere de brevet de invenţie”, completat în 3 exemplare şi o documentaţie care cuprinde: descrierea invenţiei, una sau mai multe revendicări, desenele la care se face referire în descriere sau revendicări şi un rezumat.

Cum te poate ajuta Arlett Consulting?

Arlett Consulting iti pune la dispozitie toata experienta si profesionalismul nostru in parcurgerea cu succes a procedurii prevazute de legislatie in vederea:
A. Depunerii cererii de inregistrare a brevetului de inventie si inregistrarea acestuia la OSIM.
B. Obtinerea brevetului de inventie.
C. Cercetarea disponibilității brevetului de inventie la nivel european inainte de inregistrarea acestuia.
D. Depunerea cererii de reinnoire la momentul scadentei protectiei conferite de OSIM.

Cost inregistrare brevet de inventie – 1500 lei + taxele OSIM aferente.