Infiintarea unei firme, cat de greu este?

Pentru cei care doresc mai multe informatii despre pasii pe care trebuie sa-i urmeze daca vor sa infiinteze o firma, va oferim un scurt ghid.

Cum infiintati o firma sau mai bine spus cu ce incepeti atunci cand doriti sa infiintati o firma?

Destul de simplu la prima vedere.

Functie de tipul de firma pe care doriti sa o infiintati, trebuie sa mergeti la Registrul Comertului pentru a afla care sunt actele necesare infiintarii unei firme. Daca nu doriti sa va deplasati la Registrul Comertului, lista cu actele necesare infiintarii unei firme poate fi consultata si online. https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-juridice/nume-colectiv

Dupa ce ati consultat lista si ati intrat in posesia formularelor tipizate ce trebuiesc completate trebuie sa pregatiti dosarul necesar infiintarii firmei.

Ganditi-va la minim trei variante de denumiri pentru firma pe care doriti sa o infiintati.

Mergeti la Registrul Comertului pentru rezervarea numelui firmei.

Urmatorul pas este sa alegeti si codurile CAEN care vor reprezenta activitatea pe care firma dvs. o va putea presta. Este obligatoriu sa alegeti activitatea principala si mai puteti alege si alte coduri CAEN care reprezinta activitati secundare. Un instrument util in acest sens, care este disponibil pe internet, il puteti gasi la https://www.rubinian.com/caen_1_sectiuni.php

O, da! Desigur! Sediul social al firmei! Aveti nevoie si de un sediu! Un sediu poate fi: intr-un spatiu inchiriat sau cumparat, in locuinta dvs. (doar cu acordul vecinilor si al administratiei), sau la cabinetul unui avocat.

Dosarul pe care trebuie sa-l depuneti la Registrul Comertului trebuie sa contina, de principiu, pentru infiintarea unui SRL, urmatoarele documente:

 • Copie după B.I./ C.I./ Paşaport al asociatului/ asociaţilor;
 • Copie după B.I./ C.I./ Paşaport al administratorului/ administratorilor;
 • Dovada de rezervare a denumirii firmei;
 • Contractul de comodat sau inchiriere care acordă dreptul de folosinţă al spaţiului sediului social;
 • Copia după titlul de proprietate asupra imobilului in care se va infiinta sediul social
 • Acordul asociaţiei de proprietari/ locatari şi acordul vecinilor ai căror pereţi se învecinează cu sediul social, în cazul în care acesta se află într-un imobil de locuinţe colective;
 • Actul Constitutiv al firmei;
 • Declaraţia de asociat sau de asociat unic, atestata de avocat sau autentificată la notarul public;
 • Specimenul de semnătură al administratorului/ administratorilor;
 • Dovada depunerii la o banca a capitalului social;
 • Cererea de înfiinţare a firmei (formular tipizat disponibil pe website-ul ONRC);
 • Anexa privind înregistrarea fiscală a firmei (formular tipizat disponibil pe website-ul ONRC);
 • Declaraţia model 1 in cazul in care la infiintare nu se doreste autorizarea niciunui cod CAEN sau declaratia model 2, in cazul in care se doreste autorizarea unor coduri CAEN la infiintarea societatii.

Ce ziceti, v-am captat atentia?

Daca nu aveti timp sa va infiintati singuri firma sau pur si simplu v-ati impotmolit, nimic mai simplu, suntem aici, oricand aveti nevoie de o consultanta sau sa preluam noi de acolo de unde ati ramas!

Speram ca v-am fost de folos!

Echipa Arlett Consulting www.arlettconsulting.ro

About the Author

Leave a Reply